Jobbik Székesfehérvár - Megújuló energiával Fehérvárért

Megújuló energiával Fehérvárért

Készült: 2015. február 15. vasárnap Írta: Administrator

11-tancsa agnes 190xInterjú Horváth-Tancsa Ágnessel, a fehérvári alapszervezet elnökével, az önkormányzat jobbikos képviselőjével, családügyi tanácsnokkal.

- Nem szavazta meg a székesfehérvári költségvetést. Mi az oka?

- Valóban. Bár a közgyűlésben is elmondtam, hogy alapvetően jó iránynak tartom, hogy jelentős tartalékkal számol, illetve null bázisú, projektalapú tervezést valósít meg. Ugyanakkor a súlypontokkal kapcsolatban van min vitáznunk. Akár a közbiztonság, akár az egészségügyi támogatás, akár a tömegsport tekintetében. Az is üdvözlendő, hogy stabilitásra, hosszútávú fenntarthatóságra törekszik. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Székesfehérvár fő bevételi forrása, az iparűzési adó 80-20%-os megoszlást mutat a nagyadózók javára. Gondoljunk csak bele, egy nagyvállalat valamilyen okból kivonul Fehérvárról, és erre azért volt már példa sajnos, akkor ez jelentős bevételkiesést jelent a városnak, ha be nem is dönti, de megingathatja a költségvetést.

Ez pedig veszélyt jelent a stabilitásra. Éppen ezért fontos, hogy a kis- és középvállalkozásokat erősítse a város. Erre látjuk a törekvést, de ezt sokkal erőteljesebben és hatékonyabban is el lehet érni. Természetesen nem azt mondom, hogy nem kellenek nagyvállalatok. Egyértelmű, hogy nem tudják teljes egészében felvenni a versenyt a kkv-k, de a város vezetésének törekednie kell, hogy sokkal közelebb kerüljünk az iparűzési adó tekintetében a közgazdászok által egészségesnek tartott 60-40%-os megoszláshoz.

Régi szívügyem, 2010 óta szorgalmazom a helyi pénz bevezetését. Ahhoz, hogy valódi gazdaságélénkítő hatását ki tudja fejteni, az önkormányzat bevonásával, valamint városi pénzintézet létrehozásával  kell megvalósítani. Az előkészítés, a technikai feltételek megteremtése nagyságrendileg 50 millió forintot igényelne, ebben persze nincs benne a pénzintézet költsége.

Ugyancsak a stabilitást és a fenntarthatóságot célozná a megújuló energiák városi szintű hasznosítása. Itt van nekünk a Móri árok szele, amit szélerőművekkel hasznosíthatnánk, ezzel biztosítva közintézményeink energiaellátását, illetve a közvilágítás rendszerét is függetlenebbé tehetnénk az E.ON rendszerétől .

-A költségvetést megalapozó határozatok közt a Közgyűlés elfogadott egy jobbikos javaslatot. Pontosan mi volt ez?

- Igen, bár módosító indítványként is előterjesztettem. Azt javasoltam, hogy 100 millió forintot különítsen el a város a költségvetésben lakástámogatási alap címén, amit visszatérítendő, kamatmentes kölcsönként kaphatnának a fehérváriak. Ezt elutasították.  A határozati javaslat viszont, amit megszavaztak, arról szól, hogy a támogatási forma részleteit kidolgozzuk, és miután rendeletbe foglaltuk, akkor kerülhet be a költségvetésbe. Az én elképzelésem szerint olyan fehérváriak kaphatnák ezt a támogatást, akik lakást, házat vásárolnak, vagy építkeznek. Azt gondolom, hogy össze lehet kötni majd a már meglévő lakások energetikai korszerűsítésének támogatásával is. Az elfogadott javaslat alapján ez azonban még mind a jövő kérdése. Ki kaphat, milyen összegben, mire és milyen feltételekkel. Azon leszek, hogy ez minél előbb rendeleti formát öltsön, és igénybe vehessék a Fehérváron élők.

És ha már megújuló energiák, akkor a városi tetőfelújítási programhoz kapcsolódóan jeleztem, hogy érdemes megfontolni és forrást találni a közintézmények felújításánál a napenergia hasznosítására is.

- Az útdíj kérdése ismét előkerült a közgyűlésben.

- Igen. Teljes egyetértés volt a képviselők között, hogy az M7-es fehérvári szakasza ismét ingyenes legyen. Azt javasoltam, hogy a székesfehérvári teljes elkerülő, illetve a Székesfehérvárt Veszprémmel összekötő út maradjon továbbra is ingyenes az elkészülés után is. Végül ezzel a kiegészítéssel fogadta el a Közgyűlés.

-A jövőre nézve milyen tervei vannak?

- Olvassa el az Élhető Fehérvárt programunkat! Továbbra is az ebben foglaltakat kívánom megjeleníteni és elfogadtatni a Közgyűlésben.

click mapHazai PályaJobbik Magyarországért MozgalomMagyar Remény MozgalomAlfahírJobbikTVFehér megyei Jobbik
click mapVona GáborKovács Béladr. Morvai Krisztinadr. Gaudi-Nagy Tamás
click mapJobbik Székesfehérvárért blogNemzeti EgyletekAtilla Király NépfőiskolaVándor vásárCsengey Dénes KönyvtárKuruc.info
Thursday the 22nd. Affiliate Marketing.