Jobbik Székesfehérvár - Lesz helyi pénz Fehérváron?

Lesz helyi pénz Fehérváron?

Készült: 2015. február 18. szerda

A helyi pénz gondolata úgy látszik táptalajra jutott a város Fidedesz többségű vezetésénél is – mondta Horváth-Tancsa Ágnes jobbikos önkormányzati képviselő. 2010. óta több fórumon is hirdetem, hogy Székesfehérvárnak óriási előnyökkel járna a helyi pénz használata. Konferenciát rendeztem, egyeztetéseket folytattam a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a már működő helyi pénzek „atyjaival” – tette hozzá. Jelenleg három helyi pénz van forgalomban Magyarországon: a soproni kékfrank 2010 májusában indult, tavaly pedig a balatoni korona és a bocskai korona. A kibocsátók célja jellemzően a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása, emellett azonban a fizetőeszköz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válhat.

Azt tapasztalom, hogy még mindig sokak számára ismeretlen a helyi pénz rendszere. A lényege az, hogy 1 egységnyi helyi pénz, mondjuk 1 Fehérvári Korona pontosan 1 forintot ér. Amikor kibocsátanak 1 Fehérvári Koronát, akkor 1 forintot betesznek egy pénzintézetbe. A Fehérvári Koronával a hentes fizet a gazdának a húsért, a gazda a takarmányért, a takarmányos a benzinkutasnak a benzinkutas pedig lehet, hogy éppen a hentesnek fizet vele a húsért, mindeközben pedig a forint a pénzintézetben kamatozik. A helyi pénz bármikor visszaváltható forintra, százszázalékos fedezete áll a takarékpénztárban.  Nem áll érdekében senkinek, hogy felhalmozza, gyűjtögesse, ezzel lassítva a gazdaság körforgását, sokkal inkább a helyben való visszaforgatásában érdekeltek. Az sem elhanyagolható tény, hogy az infláció sem hat rá. Szerény szemléletformáló eszköz, amely a helyi kultúrát, közösségi szemléletet próbálja meg visszahozni. A város által most előnyben részesített Fehérvár Kártya jó kezdeményezés, de nem képes azokat az előnyöket kihasználni, amit a helyi pénz. Ez utóbbinak az is előnye, hogy szövetkezeti formában lehet működtetni, így a hasznát többen, városi szinten húzzák. A sikeres német és svájci példák is segíthetik, hogy a már működő 3 magyar helyi pénz mellé tervezik a Mosoni Korona, a Debreceni Fantallér, a Kiskőrösi Korona, és a Pécsi Koron bevezetését is. Remélem Székesfehérvár is az első öt település közt lehet, aminek saját fizetőeszköze van. Mindenesetre pozitív, hogy a város már komolyan foglalkozik a helyi pénz kérdéskörével. 

click mapHazai PályaJobbik Magyarországért MozgalomMagyar Remény MozgalomAlfahírJobbikTVFehér megyei Jobbik
click mapVona GáborKovács Béladr. Morvai Krisztinadr. Gaudi-Nagy Tamás
click mapJobbik Székesfehérvárért blogNemzeti EgyletekAtilla Király NépfőiskolaVándor vásárCsengey Dénes KönyvtárKuruc.info
Thursday the 22nd. Affiliate Marketing.