Jobbik Székesfehérvár - Aggályok a hulladékhasznosítóval szemben

Aggályok a hulladékhasznosítóval szemben

Készült: 2015. február 25. szerda

kepli lajosHulladékhasznosító építését tervezi az Orbán család érdekeltségi körébe tartozó Nehéz Kő Kft. Gánt határában, természetvédelmi terület közvetlen szomszédságában. A Gánt-Gránás üdülőövezetben élők és az ide pihenni járó ingatlantulajdonosok tiltakoznak a beruházás ellen, de eddig úgy tűnik hiába. A helyiek február elején kértek segítséget a Jobbik helyi választókerületi elnökétől, Székely Zoltántól. 

Az eddigi adatok, és a rendelkezésre álló tanulmányok alapján, több ponton is aggályosnak tartjuk a beruházást – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Székely Zoltán. A hulladékhasznosítót egy olyan területre tervezik, amely évek óta használaton kívül van, a természet már visszahódította, és közvetlen szomszédságában nemzetközi és országos jelentőségű természetvédelmi terület (Vértes Natura 2000) található.

 

Kepli Lajos a Jobbik országgyűlési képviselője, környezetvédelmi szakpolitikusa a sajtótájékoztatón hangsúlyozta - A hatóságok is egyre gyengébbek, a környezetvédelmi ágazatot folyamatosan, és célirányosan építik le, ami oda eredeztethető vissza, hogy a kormány mögött álló beruházók gazdasági érdekeinek a leginkább gátat szabó hatóság mindig is a környezetvédelmi volt. Bízunk benne, hogy az engedélyeztetési eljárásba bejelentkezett önkormányzatok, civil szervezetek is megteszik a saját erőfeszítéseiket. Mi is a továbbiakban mind a parlamentben, mind a parlamenten kívül harcolni fogunk azért, hogy Magyarországon a beruházások úgy valósulhassanak meg, hogy az a környezetet a lehető legkevésbé terhelje, és ne egy természetvédelmi terület mellett végezzenek egy ilyen tájsebbel és környezetkárosítással járó hulladékkezelési tevékenységet. Ne az számítson, hogy ki milyen körhöz, kormánykörhöz kötődik, hanem az, hogy a beruházás mennyi munkahelyet teremt, milyen hatással van a környék gazdaságára, életminőségére. Márpedig itt, ha mérleget vonunk, egyértelműen a negatív hatások vannak túlsúlyban, ezért is ellenezzük ezt a beruházást.

A tervek szerint építési és bontási hulladék feldolgozását szeretnék itt végezni, tehát itt kőtörő épül, ami jelentős porral és zajjal jár – mondta Székely Zoltán, a párt helyi politikusa. Ezzel pedig amellett, hogy elértéktelenednek a Gánt-Gránás üdülőövezetben pihenni kívánók vagy életvitelszerűen ott élők ingatlanjai, a mindennapjaik is megkeserednek, hiszen alig pár tíz méterre már házak vannak.

A tevékenység során a helyszínre kerülő építési törmeléken kívül több veszélyes hulladék is, melynek tárolásáról illetve tovább szállításáról nem közölnek részleteket, ezért fennállhat a veszélye, hogy nehézfémmel szennyezett víz kerülhet a talajba. Ez pedig közvetve Székesfehérvárt is érinti, tekintettel a vízbázisra. Székely Zoltán ezek mellett kiemelte - kifogásoljuk, hogy a 250 000 tonna alapanyag és késztermék oda- és elszállítását végző évi több mint 10000 teherautó közutakra gyakorolt hatásait nem veszik figyelemben. A környező településeken, így Zámolyon, Csákberényben, Csákváron és Gánton jelentősen megnövekszik a forgalom, vannak olyan házak, melyektől alig 3-4 méter távolságban haladnak majd naponta több alkalommal a közel 40 tonnás kamionok. 

Ezen hatások és veszélyek miatt, arra kérjük a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséget, mihamarabb rendelje el egy független és alapos környezeti hatásvizsgálat készítését a beruházással érintett területtel kapcsolatban.

click mapHazai PályaJobbik Magyarországért MozgalomMagyar Remény MozgalomAlfahírJobbikTVFehér megyei Jobbik
click mapVona GáborKovács Béladr. Morvai Krisztinadr. Gaudi-Nagy Tamás
click mapJobbik Székesfehérvárért blogNemzeti EgyletekAtilla Király NépfőiskolaVándor vásárCsengey Dénes KönyvtárKuruc.info
Thursday the 22nd. Affiliate Marketing.